Inimesed, kes on kordki käinud Ungaris, räägivad sellest kui kõige saladuslikumast ja huvitavamast riigist maailmas, kus peab ära käima. Ungari asub Kesk-Euroopas ja piirneb seitsme riigiga: Austria, Slovakkia, Ukraina, Rumeenia, Serbia, Horvaatia ja Sloveenia. Selline naabrus on kindlasti rikastanud suurepärast Ungari kööki, mida hindavad vääriliselt nii tõelised gurmaanid kui ka need, kes eelistavad head, kuid mitte eriti kallist toitu.

Ungari köök on maitsete ja lõhnade impeerium. Iseloomulikud road ühendavad endas Ungari kuningate iidseid traditsioone ja tavainimese eelistusi – lihtne ja maitsev. Ungari köögist võib leida nii juurvilju, liha kui ka kala. Roogade valmistamisel kasutatakse hulganisti punast jahvatatud paprikat, rohelist magusat pipart, sibulat ja tomateid. Üldiselt võib Ungari rahvusvärve – punast, valget ja rohelist täheldada ka erinevate roogade juures.

Traditsioonilised kuulsad Ungari toidud on aromaatne ja vürtsine lihaguljašš, halászlé (ungari kalasupp), kanapuljong (ujhazi), pörkölt (veinis hautatud veiseliha, sibul, paprika, galuškad), kapsarullid. Lisaks letšod, kui kõigile tuntud toidusõnum, mida valmistatakse aastaringselt ja värskest toorainest. Ungari köögi eripära seisneb selles, et toitudes kasutatakse ohtralt paprikat. Kuigi tegelikult tuli paprika Ungarisse vähem kui kakssada aastat tagasi, on sellest saanud Ungari köögi visiitkaart. Naturaalsest paprikast valmistatakse vaata et sadakond rooga. Lisaks seisneb toitude võluvus maitseainetes. Road lausa “pakatavad” mustast piprast ja äädikast, neis on palju soolatud ja marineeritud juurvilju, salatites kasutatakse kõikjal värsket paprikat. Väga populaarne on kasutada toitude maitsestamisel ka küüslauku ning sibulat. Mahedike tootevalikust on võimalik leida Ungari toidule iseloomulikke koostisosi, millest igaüks saab valmistada autentseid Ungari roogasid.

ungari2_1920x1080

Ungari kööki ei saa ka ette kujutada ilma kõrgkvaliteetsete Ungari veinideta! Ungari veini ajalugu on täis legende ja salajasi retsepte. Isegi alkoholi vastu ükskõiksed inimesed ei saa heale veinile vastu panna. Traditsiooniline Ungari vein on valge või pigem merevaigukollane ja vürtsikas. Suurepärasel veinil on tule tooniga rikkalik maitse. See vein täiendab oivaliselt rammusaid, vürtsiseid roogasid. Mahedike valikus on Dobosi veinid – Balatoni põhjakalda vulkaanilisest piirkonnast. Endale sobiva veini leiad meie tootekataloogist.

Lõputult võib rääkida Ungari köögist ning sisse hingata selle aroome. Erinevate maitseelamuste saamiseks aga võid proovida ise valmistada ungaripäraseid roogasid!

Allikad:
http://www.rmp.ee/rutiinist-valja/toitumisest/ungari-kordumatu-maitse-tallinna-kesklinnas-2012-08-06?Print=1&popUp=1
http://visit-hungary.com/ee/veinid-ja-kook/kook