Igal leival on oma lugu, oma maitse ja oma perenaine või -mees, kes pühendab oma aja ning kogu oma armastuse leiva valmistamisse. Mahedike tootevalikust leiad koduleivad, mille on valmistanud Piia – see on tema leivalugu.

Leivategu on käsitöö ja pühendumine!
Esialgu tekkis vaid leivaküpsetamise mõte ja ükskord tuli tahtmine ka lihtsalt katsetada. Endalegi üllatusena tuli leib päris hästi välja. Peagi sai sellest iganädalane tegevus. Oma perele olen leiba küpsetanud juba alates 2010 aastast. Esimesel aastal ei tulnud leivad alati kaubandusliku välimusega, aga maitse oli hea ja pere harjuski ainult omaküpsetatud leiba sööma. Tegelikult juhtub aeg-ajalt praegugi, et kõik ei õnnestu just nii nagu olen soovinud.

Enamasti on sel alati oma põhjus: kas olen kiirustanud ja teinud seda teise töö kõrvalt või lihtsalt pahura tujuga. Hea leib on tehtud armastuse ja südamega. Järjepidevaks leibade küpsetamiseks peab olema suur tahe ja oskus oma aega hästi planeerida. Küpsetamiseks ei kulu küll palju aega, kuid kokkuvõttes toimub leivategu kahel järjestikusel päeval ning nõuab suurt tähelepanu.

leib_800x800

Omaküpsetatud leivast paremat ei ole! See innustab.
Põhjuseid, miks olen sellele tegevusele truuks jäänud, on palju. Esmalt muidugi seetõttu, et rukkileib on tervislik – eelkõige suurepärane kiudainete allikas. Kiudained seovad palju vett ning tekitavad täiskõhu tunde. Kui süüa hommikusöögiks enda tehtud leivast võileiba, püsib kõht kaua täis. Samuti soodustab kiudainerikas toit soolte peristaltikat ning seeläbi liigub toit kiiremini soolestikus edasi – seedimine intensiivistub. Lisaks eelpooltoodule on leib hea B-grupi vitamiinide allikas ning süsivesikute ning valkude allikas. Teiseks põhjuseks on kindlasti see, et saan oma leiva maitse ning koostise ise kujundada. Poe rukkileivale on lisatud tavaliselt ka nisujahu. Kodus aga saan teha 100% rukkileiba, millesse on lisatud erinevaid mahepõllunduses kasvatatud koostisosasid.

Valmistan erinevate lisanditega leibasid: lina-, seesami-, päevalille- või kanepseemned, köömned ning sibulahelbed. Saan olla kindel oma tooraines ja seeläbi ka leiva kvaliteedis. Kõige tähtsam aga leiva valmistamise juures on see, et saan pakkuda tervislikku ning maitsvat valikut oma perele ning klientidele, kes minult leiba ostavad. Hea on teada, et koduleivast peetakse aina rohkem lugu. Kvaliteetset ja enda maitsele vastavat leiba saab küpsetada igaüks. Vaja ei ole eritingimusi. Piisab täiesti kodusest elektriahjust – just nii küpsetan mina enda leivad. Peamine on suur tahe ning soov pühenduda. Lisaks kõigele on boonuseks leivaküpsetamise imeline lõhn, mis muudab kodu nii hubaseks!

Leave your comment